Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci zebra bezhřívá


zebra-bezjpg.jpg

zebra bezhřívá

Equus quagga borensis
Řád: lichokopytníci
Zapsána v červené knize ohrožených zvířat IUCN

Zebra bezhřívá obývá africkou Ugandu, travnaté pláně a řídké lesy s horami do nadmořské výšky 4500 m. Samec dorůstá výšky 120 - 140 cm v kohoutku, váží 215 - 340 kg. Barva těla je okrová až špinavě bílá, s širokými černými pruhy. Pruhování směřuje až ke kopytům, chybí hříva. Žije v rodinných skupinách o velikosti 6 - 20 jedinců, sdružuje se s pakoni a jinými rodinnými skupinami. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá samec. Mladí samci se seskupují do tzv. mládeneckých stád. Jsou aktivní ve dne. Často se válejí v písku, aby se zbavili parazitů v kůži. Živí se různými druhy trav, potřebují hodně vody. Jejich nepřáteli jsou lvi, hyeny, levharti a gepardi. Dožívají se 20 - 40 let.

Klisna rodí jedno mládě, které dospívá kolem jednoho roku. Může přivést na svět každý rok jedno. V roce 1918 se mělo za to, že je tento poddruh zebry zcela vyhuben, nové výzkumy však potvrdily opak.

Klisna rodí jedno mládě, které dospívá kolem jednoho roku. Může přivést na svět každý rok jedno. Dožívá se 20 - 40 let. Živí se různými druhy trav, potřebují hodně vody. Jejich nepřáteli jsou lvi, hyeny, leopardi a gepardi. V roce 1918 se mělo za to, že je tento poddruh zebry zcela vyhuben, nové výzkumy však potvrdily opak.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!