Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci tamarín pinčí


tamarin-pinci-008jpg.jpg

tamarín pinčí

Saguinus oedipus
Řád: primáti
Zapojen do programu EEP

Drápkatá opička tamarín pinčí je také nazývaná Lisztova, pro svou hřívu, připomínající vlasy hudebního skladatele. Obývá nížinný opadavý les a pralesy do výšky 1500 m n. m. na pobřeží Karibského moře v Kolumbii. Tamarín je společenským zvířetem. V rodinném společenství 2 - 6 zvířat pomáhají rodičům s péčí o sourozence i další členové. Svým vzrůstem nepřerostou tamaríni 25 cm, ocas dorůstá do délky 33 - 40 cm. Celková váha je pouhých 410 - 430 g. Obývají teritorium okolo 10 ha, přes den nacestují i více než kilometr. Na noc se uchylují do korun stromů. Vydávají zvuky podobné ptačímu zpěvu.

Samice je březí 140 dní, rodí 2 mláďata. Samec nosí mláďata na zádech, samice je krmí. Tamaríni se dožívají 15 let. Živí se převážně plody, semeny a mízou stromů. Z živočišné potravy vyhledávají drobné živočichy - hmyz, ptáčata, mláďata malých savců nebo ptačí vejce. Kvůli masivnímu odlesňování a kultivaci krajiny jsou ohroženi vyhubením.

tamarin-pincijpg.jpg
tamarín pinčí
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!