Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci slon indický


slonjpg.jpg

slon indický

Elephas maximus
Řád: chobotnatci
Zapojen do programu EEP

Slon indický obývá Indii, Srí Lanku a jihovýchodní Sumatru. Žije v tropických lesích a deštných pralesech. Dříve byl rozšířen poměrně hojně, v důsledku kultivace krajiny a masivního kácení stromů byl však vybíjen. Dnes patří mezi ohrožené druhy zvířat. Hodně jedinců bylo domestikováno a slouží k nošení těžkých nákladů a santálového dřeva v pralesích. Je také atraktivním dopravním prostředkem hlavně pro turisty.

Slon je stádovým zvířetem, ve volné přírodě se vyskytuje ve společnosti až 40 jedinců. Dorůstá délky 3,5 metru. Váží 2 - 5 tun. Slon indický má silný dlouhý chobot s jedním prstíkem, který slouží k uchopování předmětů. Na zadních nohách má čtyři a na předních pět kopýtek. Barva kůže je šedá, řídce porostlá štětinami. Narozdíl od slona afrického má vysoké čelo s dvěma čelními hrboly, menší uši a nejvyšším místem zvířete je vrcholek hlavy, u afrického druhu jsou to ramena.

Samice může mít jedno mládě každé 3 - 4 roky. Březí je 22 měsíců. Sloni se dožívají 60 let. Denně spořádají 150 kg potravy a 70 - 90 litrů vody. Dokáží však na dlouhé vzdálenosti cestovat i bez vody. Živí se rostlinou potravou během rána, navečer a v noci. Horké, slunečné části dne tráví odpočinkem ve stínu. V jejich jídelníčku naleznete trávu, bambus, listy, kůru, výhonky, popínavé rostliny, palmy, fíkové listy, ovoce, jablečné dřevo nebo mango.

ZOO Liberec chová dvě slonice Rání a Gaurí, které do zahrady dorazily v roce 1967 ze zoologických zahrad v indické Kalkatě a Mysore.

 

 

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!