Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci nosál červený


012110021358nosaljpg.jpg

nosál červený

Nasua nasua
Řád: šelmy
Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN

Nosál červený obývá tropické deštné pralesy i smíšené lesy Jižní Ameriky v oblastech Venezuely, Kolumbie a Argentiny. Dorůstá délky 35 - 65 cm, s ocasem dlouhým 32 - 68 cm. Váží 3 - 7 kg. Samice s mláďaty se sdružují do skupin až 40 jedinců. Samci žijí samotářsky, pouze v období páření jsou připuštěni do skupiny. Před nebezpečím nosálové varují všechny členy skupiny různými zvuky a ocasními signály. Ti se pak poschovávají na stromech a
v houští. V tlupě jsou schopni na nepřátele i zaútočit. Dokáží hbitě šplhat, výborně hrabou. Orientují se především prostřednictvím čichu a hmatu. Mají dlouhý, zašpičatělý čenich, kterým prozkoumávají každou skulinu. Přední končetiny jsou kratší než zadní, prsty s velkými drápy jsou částečně srostlé. Chápavý ocas používají k udržování rovnováhy na stromech, při pohybu po zemi jej nosí kolmo vztyčený. Patří mezi všežravce, živí se různými plody, houbami a hlízami. Z živočišné potravy konzumují půdní živočichy, hmyz, slimáky, drobné savce, ptáčata i ptačí vejce. Samice staví hnízdo na stromě nebo ve stromové dutině. Březí je 77 dní, poté se rodí 2 - 7 slepých mláďat. Dožívají se 18 let.

 

 

nosaljpg.jpg
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!