Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci nahur modrý


nahurjpg.jpg

nahur modrý

Pseudois nayaur
Řád: sudokopytníci
Zapojen do programu ESB

Ovce modrá nebo tibetský nahur, to jsou další pojmenování pro nahura modrého. Obývá horské louky Himalájí a čínského S´chuanu v nadmořské výšce 2500 - 6000 m. Je spíše samotářským zvířetem, může se však sdružovat i do malých skupin v počtu do 20 jedinců. Nahur dorůstá do výšky v kohoutku 75 - 90 cm. Rohy vyrůstají u obou pohlaví a jsou na povrchu brázděné. U samců rostou vzhůru, pak se zatáčejí a dorůstají délky 80 cm. Samice má rohy kratší a ostřejší, dlouhé do 20 cm. Nahur váží 50 - 80 kg. Krátká hustá srst je břidlicově šedá, občas s namodralým leskem od kterého získalo zvíře své jméno. Zvíře je aktivní během dne mezi krmením a odpočinkem. Živí se trávou, lišejníky, bylinami, mechy a výhonky keřů.

Nahuři se rozmnožují mezi říjnem a lednem, jedno až dvě mláďata přicházejí na svět po 160 denní březosti od května do července. Dožívají se 12 - 15 let. Jejich hlavními predátory jsou irbisové, nebezpečím jsou i další druhy levhartů, horské lišky a orel stepní. Díky absenci úkrytů v přirozeném přírodním prostředí, zůstává nahur, při spatření nepřítele raději nehybným.

 

 

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!