Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci muntžak malý


muntzak-malyjpg.jpg

muntžak malý

Muntiacus reevesi
Řád: sudokopytníci
Zapsán v Červené kniza ohrožených zvířat IUCN

Muntžak malý je drobný jihoasijský jelínek, který se podle ostrého zvuku, který vydává v nebezpečí, nazývá také „štěkajícím jelínkem". Štěkání používají samci i při vábení samice, o kterou často bojují. Obývají jihovýchodní Čínu a Taiwan. Protože jsou to plachá samotářská zvířata, aktivní především za soumraku a během noci, preferují především lesní oblasti s hustou vegetací. Jsou teritoriální. Dorůstají výšky okolo 50 cm v kohoutku. Samci mají parůžky a dlouhé špičáky, které používají především na obranu. Samice mají špičáky menší a místo parůžků mají jen krátké stopky, tzv. pučnice. Zbarvení srsti je od tmavě hnědé do žluté až šedohnědé barvy, s bílými značkami. Muntžaci mají výborný sluch i zrak.

Jako typičtí býložravci, spásají trávu, sbírají spadané ovoce, listy a výhonky. V některých oblastech jsou považováni za škůdce, protože okusem kůry ničí listnaté stromy. Jejich hlavními predátory jsou levharti, tygři a krajty. Březost trvá 6 měsíců, poté se rodí 1 mládě. Po dvou měsících už jsou mláďata samostatná. Dožívají se 12let.

 

 

muntzakjpg.jpg
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!