Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci mandril


mandriljpg.jpg

mandril

Mandrillus sphinx
Řád: primáti
ZOO Liberec momentálně tento druh nechová

Jeho biotopem jsou tropické deštné pralesy, ale i zalesněné okraje savan Kamerunu, Konga a Rovníkové Guinei. Mandrilové se pohybují převážně po zemi, dokáží i přeskakovat ze stromu na strom ve výšce 2 - 5 m. Každou noc si vyhledávají nové stanoviště ke spánku, přičemž členové jedné skupiny nikdy nespí na jednom stromě. Narozdíl od jiných opic nemají přes den vyčleněný čas na odpočinek, více než polovinu dne stráví hledáním potravy. Samec je na čenichu a v okolí řitního otvoru výrazně zbarven, samice má v dospělosti namodralý čenich. Srst má tmavě hnědou až uhlově šedou barvu, vousy jsou zbarveny šedě, stejně jako relativně krátký ocas. Samec dosahuje hmotnosti až 40 kg. Samice jsou sotva poloviční.

Mandril je aktivní přes den, kdy putuje napříč pralesem, není teritoriální. Skupina, vedená jedním dominantním samcem, čítá 15 - 95 členů, spatřeny byly i skupiny o 150 jedincích. Hrůzu nepřátelům nahánějí zíváním a škubáním hlavou s hlasitým podupáváním nebo naopak kamennou tváří. Živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Z rostlinné převažují plody, ale také listy, semena, ořechy, výhonky, manioky nebo plody olejníku. Z živočišné potravy převažují bezobratlí, ryby, krabi a škorpióni. Do mandrilího jídelníčku patří také ptáci a jejich vejce.
Rozmnožovací období trvá od července do října. Březost trvá 250 dní, poté se rodí jedno mládě. To matka nosí nejprve na břiše, později na zádech. Přirozenými nepřáteli mandrilů jsou levharti, šimpanzi, hadi a lidé.

 

 

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!