Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Savci gorila nížinná


pb017582oprjpg.jpg

gorila nížinná

Gorilla gorilla
Řád: primáti
Zapojena do programu EEP
V ZOO Liberec chována dočasně od 11/2011

Gorila nížinná (nebo také západní) je kvůli stále klesajícím počtům kriticky ohroženým zvířetem. Za posledních 25 let se počty těchto goril ve volné přírodě snížily o více než 60 procent. Na vině jsou především pytláctví, úbytek přirozeného prostředí a také virus ebola. V současné době se gorila vyskytuje v nížinách tropických pralesů Kamerunu, Středoafrické republiky, Gabonu, Nigérie, Konga, Angoly a Rovníkové Guineji. Vyhynula již v Demokratické republice Kongo. Živí se především dření, listy, výhonky a ovocem. Gorily žijí ve skupinách o průměrné velikosti 10 jedinců, občas ale skupiny vytvoří i přes 20 lidoopů. Skupiny se vždy skládají z alespoň jednoho dospělého samce, dospělých samic a jejich potomků. Gorily mají široká ramena a svalnatý krk, silné jsou rovněž končetiny. Srst má barvu od šedé, přes hnědou až do černé, samce pak má na zádech stříbrný pás. Dorůstají do 150 centimetů, hmotnost dosahuje kolem 140 - 150 kilogramů. Gorily se pohybují po všech čtyřech končetinách, na krátké vzdálenosti ale i po zadních.

ZOO Liberec podporuje gorily nížinné a jejich domorodé stopaře v oblasti DzanghaSangha ve Středoafrické republice. Více o projektu KambaTiBaAka se dočtete ZDEext.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!