Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci tučňák Humboldtův


tucnakjpg.jpg

tučňák Humboldtův

Spheniscus humboldti
Řád: tučňáci
Zapojen do programu EEP

Teplomilný tučňák Humboldtův je dnes jedním z nejohroženějších druhů tučňáků. Hnízdí pouze na západním pobřeží jižní Ameriky (Peru a Chile) na skalách a útesech. Dorůstá velikosti přes půl metru, váží až 6 kg. Není schopen letu a po souši se pohybuje velmi neobratně. Ve vodě však dokáže vyvinout rychlost až 35 km/h. Křídla mu při plavání slouží jako pádla, ocas jako kormidlo. Má husté peří, o které musí dobře pečovat a promašťovat jej produktem tukové žlázy. Žije v koloniích v trvalých párech. Projevuje se troubením.

Hnízda jsou ve skalních trhlinách nebo norách. Samice snáší 1 – 2 vejce, z kterých se po 30 – 35 dnech líhnou mláďata v prachovém šatu. Mládě po vylíhnutí váží 60 g. Po 10 týdnech života dosáhnou váhy 4 kg. V této době začnou pelichat a nejsou již krmena rodiči. Ve stáří 100 dnů jsou již přepeřená do definitivního šatu mladých a váží kolem 3 kg. Až teprve ve stáří 35 týdnů začíná jejich váha stoupat. Teprve tehdy se začínají učit lovit svou hlavní potravu – mořské ryby. Šat mladých se liší od šatu dospělých, kterého dosáhnou až ve věku 2 – 3 let. Dožívají se 20 let. Tučňáci se živí mořskými rybami, které chytají ostrým zobákem. Denní spotřeba činí 400g ryb. Jejich velkým nepřítelem jsou (kromě člověka) kytovci a ploutvonožci.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!