Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci toko šedý


calaogrisjpg.jpg

toko šedý

Tockus nasutus
Řád: srostloprstí

Vyskytuje se prakticky v celé subsaharské Africe, ale také na Arabském poloostrově. Obývá nejrůznější biotopy od lesů až po suché trnité savany, plantáže a zahrady. Patří mezi 44 druhů zoborožců, kteří mají srostlé první dva krční obratle a na každé noze čtyři prsty, jež jsou přizpůsobeny k uchopování větví stromů. Jeden prst směřuje dozadu a tři dopředu, z toho dva jsou navíc rovněž srostlé. Toko šedý žije většinou v párech či solitérně a hnízdí v dutinách stromů. Dutinu zazdívá samice, jíž samec přináší mazlavou hmotu v zobáku. Důvodem tohoto chování je ochrana samice a mláďat (3 - 5 vajec) proti útoku šelem, opic nebo hadů. Po zazdění zůstane pouze úzká skulinka, skrze niž samec podává potravu. Živí se ptačími vejci, hmyzem, žábami, hlodavci, ale pojídá také plody, jako jsou fíky, myrhovník a arašídy.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!