Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci sokol stěhovavý


sopkol-stehjjpg.jpg

sokol stěhovavý

Falco peregrinus
Řád: sokoli
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb., CITES
ZOO Liberec momentálně tento druh nechová

Sokol stěhovavý obývá severní oblasti Ameriky, střední a severní Evropu (Skandinávie, Rusko, Středomoří, britské ostrovy) a západní Asii. V České republice se objevuje na Šumavě, v Českomoravské vrchovině a Povltaví. Vyhovují mu především skalnaté oblasti v otevřených krajinách s pasekami. Do zimovišť v západní a jihozápadní Evropě migrují evropské populace v říjnu, zpět přilétají v březnu. V polovině 20.století začalo sokolů ubývat a v mnohých místech i vymizeli. Příčinami byly zřejmě v nadměrném používání chemických látek v zemědělství, výběru mláďat pro sokolnické účely a vyrušování člověkem při hnízdění. Po snížení užívání chemikálií v přírodě a důsledné ochraně hnízd se začal počet sokolů v přírodě zvedat. Sokol je zbarven do tmavé šedé s příčným skvrněním, hruď je světlá (dobíla) s příčným vlnkováním. Samičí hruď je více dohněda s kapkovitým skvrněním. Po stranách zobáku je viditelný mohutný černohnědý vous, oči a tváře zdobí bílý lem. Ocas i letky jsou tmavohnědé. Rozpětí křídel dosahuje 85 – 115 cm. V letu jsou špičatá křídla zalomená, ocas je krátký a na konci se zužuje. Žijí samotářsky.

K hnízdění si sokoli vybírají skalní stěny v otevřených krajinách, výškové stavby a hnízda jiných dravců na stromech. Hnízda jsou od sebe vzdálena mnoho kilometrů. Samice snáší v březnu až dubnu 2 – 4 hnědě skvrnitá vejce, mláďata se líhnou po 29 - 32 dnech sezení obou rodičů. První dny života mláďat jsou krmena potravou naporcovanou samicí. Samec ji zásobuje vhodnou kořistí. Když je mláďatům 10 – 14 dnů, začíná lovit i samice a samec začíná mláďata krmit. Po 35 – 42 dnech opouštějí hnízdo. Pohlavní dospělosti dosahují nejdřív následujícím roce. Jsou známi i 17 letí jedinci. Živí se ptáky, které jsou schopni ulovit v letu. Dále vyhledávají kachny, hraboše, veverky, králíky nebo netopýry. Sokol je vybaven pro lov letící kořisti. Dle údajů byla naměřena rychlost střemhlavého letu přes 200 km/hod. Pro tuto jeho vlastnost jsou dělány pokusy o začlenění sokolů do městských aglomerací, kde by měli pomoci v regulaci městských holubů.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!