Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci plameňák růžový


plamenak2jpg.jpg

plameňák růžový

Řád: plameňáci
Phoenicopterus ruber roseus
Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, CITES

Plameňák růžový obývá tropická a subtropická pásma Asie (Malá Asie až Indie), Evropy (Španělsko až Černé moře) a Afriky (pobřeží, Madagaskar). Vyhledává mělké laguny, jezera a ústí řek s brakickou (smíšenou) či slanou vodou. Samec je o pětinu větší než samice. Dosahuje délky 120 – 140 cm, s rozpětím křídel 140 – 160 cm. Váží 2 – 4 kg. Karoten, který obsahují některé řasy, se prostřednictvím korýšů dostává do těla plameňáka. To poté způsobuje jeho červenavé zbarvení. Zobák je růžový s černou špičkou, v prostředku zahnutý. Jeho rohovitý okraj umožňuje zvířeti cedit potravu silným jazykem i přes zavřený zobák. Dlouhé tenké nohy jsou růžové, s prsty spojenými plovací blánou.

Hnízdí v koloniích o počtu až 200 tisíc ptáků. Hnízda si staví z bláta, kamínků a řas v mělké vodě nebo na bahnitých březích. Samice snáší jedno vejce, šedé mládě se líhne po 27 – 32 dnech. Plameňáci svá mláďata krmí speciální kaší, která se vytváří ve voleti dospělců. Dožívají se 45 let. Potravu získává plameňák hlavně při čvachtání vody, při brouzdání se mělkou vodou. I s břichem ponořeným do vody loví potravu na mělčinách. Dokáže plavat. Živí se vodními bezobratlými živočichy, drobnými rybkami a řasami.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!