Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci pelikán bílý


pelikanjpg.jpg

pelikán bílý

Pelecanus onocrotalus
Řád: veslonozí
Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN

Pelikáni žijí na území jihovýchodní Evropy až jihu střední Asie a Afriky. Severské populace se na zimu přesouvají do Afriky, Indie a Vietnamu. Obývají bažiny a rákosové porosty u ústí řek, vyhovuje jim smíšená slaná a sladká voda (tzv. brakická). Na území Afriky vyhledávají sladkovodní jezera. V 18.století se zřejmě ještě vyskytovali i v jižních Čechách. Dorůstají délky 148 – 175 cm, váží 6 – 15 kg. Jsou bíle zbarveni, s tmavými špičkami křídel. Na spodní části zobáku je kožovitý vak, který slouží k chytání ryb. Je též známa jejich spolupráce s kormorány při lovu ryb.

Pelikáni hnízdí v malých koloniích. Hnízda si staví na zemi ze slámy, rákosu a klacíků. Někdy je hromada široká až 150 cm. Samice snáší 2 – 3 vejce, ze kterých se po 29 – 38 dnech líhnou holá mláďata. Ta přijímají natrávenou potravu přímo z vaku rodičů. Osamostatňují se po 4 měsících. Při lovu hejno pelikánů ryby obklíčí a nažene je ke břehu. Ryby nadhozem spolknou. Dokáží denně spolykat 1 – 2 kg ryb.

Zoologická zahrada Liberec začala s chovem pelikánů bílých již v roce 1975. První odchov se pak podařil v roce 1999. V současné době ZOO Liberec chová 10 pelikánů, tedy pět kompletních párů.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!