Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci orel skalní


orel-skalnijpg.jpg

orel skalní

Aquila chrysaetos
Řád: dravci
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb., CITES

Až na severské stěhovavé populace je orel skalní stálým ptákem. Obývá vysoko položené neobydlené oblasti Eurasie, severní Afriky a Severní Ameriky. Dorůstá velikosti přes 1 metr, rozpětí křídel je více než dvojnásobné. Váží kolem 6 kilogramů. Dospělý jedinec má hnědé zbarvení s třemi šedými pruhy na ocase, dole mírně zaobleným. Mláďata mají ocas zbarvený doběla, s černým pásem a bílou skvrnou na spodní části křídel. Nohy jsou opeřené až po prsty, zobák má dlouhý hákovitý tvar. Charakteristické jsou ostré drápy a tuhá křídla.

Hnízda jsou stavěna na nepřístupných místech v puklinách a výklencích vysokých skalních stěn, méně často v korunách stromů. Orel je používá několik desítek let, každoroční drobné stavební úpravy z nich poté dělají obrovská monstra o výšce i průměru přes 2 metry. Hnízdění probíhá od března do dubna, na dvou šedohnědě skvrnitých vejcích pak samice sedí 40 - 45 dní. Občas je střídána samcem, který pro ni loví. Zpravidla odchovávají jen jedno mládě, protože druhé je starším odstrkováno a někdy i usmrceno. Po 75 - 80 dnech pobytu na hnízdě se ještě další 3 - 4 měsíce drží u rodičů. Ve volné přírodě se orel skalní dožívá 19 let, v zajetí až 50 let.

Hlavní potravou jsou středně velcí savci a ptáci. Orel skalní nepohrdne ani mršinami sysla, lišky, zajíce či sviště. Občas napadne velká zvířata jako jsou malé srnky a jehňata. Svou kořist loví střemhlavým pádem, na rovině své oběti pronásleduje. Orel sklaní loví sám, někdy s partnerem. V oblastech Střední Asie je speciálně cvičen na lov lišek a vlků.

 

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!