Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci orel nejmenší


orel-nejm3jpg.jpg

orel nejmenší

Hieraaetus pennatus
Řád: dravci
Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, CITES

Orel nejmenší obývá lesy do 2000 m n. m. v severozápadní Africe, na Pyrenejském poloostrově, ve Francii, jihovýchodní Evropě a přes Turecko zasahuje až do střední Asie.

V zimě přelétá v Africe na jih od Sahary (evropská populace) a do Indie (asijská populace). Vzácně zalétává na východ ČR, není vyloučeno ani nepravidelné hnízdění. V celé Evropě je zaznamenáno cca 5200 párů, z toho 10 - 15 ve střední Evropě. Orel nejmenší dorůstá velikosti 45 - 52 cm, s rozpětím křídel 110 - 135 cm a hmotností 750 g u samic a 1000 g u samců.

Jak samo jméno napovídá, jde o nejmenšího evropského orla. Ve srovnání s káňaty je menší, má užší křídla, delší ocas a běháky opeřené až po prsty. Vytváří dvě barevné variace - v Evropě častější světlou (hnědavý vršek těla, spodek nažloutle bílý) a tmavou (hnědá).

Hnízdo si staví vysoko na stromech, od května snáší 2 - 3 vejce. Na snůšce sedí především samice 36 - 40 dní. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří 50 - 55 dní, dva a půl měsíce po vylíhnutí se osamostatňují. Nejvyšší věk dosažený v zajetí je 12 let. Živí se převážně ptáky střední velikosti, méně pak savci, plazy a hmyzem.


jpg  orel nejmenší
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!