Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci orel křiklavý


orel-krikjpg.jpg

orel křiklavý

Aquila pomarina
Řád: dravci
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb., CITES

 

Orel křiklavý obývá střední a jihovýchodní Evropu (nejvíce Bělorusko, Polsko, Litva a Slovensko) až po Kaspické moře. V jihozápadní části kontinentu byl kvůli odvodňování krajiny téměř vyhuben. Počátkem října začíná migrovat do jižní Afriky, vrací se v dubnu. V České republice byl zaznamenán jeho výskyt na Šumavě. Rozpětí křídel dosahuje 140 – 160 cm. Patří k menším druhům orlů. Je tmavohnědě zbarven, postupem věku světlá. Vydává pískavé zvuky.

Hnízdění probíhá v období dubna až května. Hnízdo si staví v korunách vysokých stromů v oblastech starých lesů s loukami, pasekami a poli. Vnější průměr hnízda je 50 – 115 cm a výška 40 – 60 cm. Samice snáší 1 – 2 vejce, na kterých sedí 43 dní. Obě mláďata rodiče krmí po dobu dvou měsíců, vyvádějí většinou jen jedno, druhé mládě bývá starším sourozencem zabito a sežráno. Ve stáří asi 50 dnů se začíná pohybovat po větvích v okolí hnízda, týden na to už začíná přeletovat. Pohlavně dospělým je až po 4 letech. Nejdříve zahnízdí až v pěti letech. Ve volné přírodě se dožil 26 let. Orel křiklavý se živí drobnými savci, hlodavci, obojživelníky, žábami, hady, plazy a ještěrkami.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!