Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci orel královský


orel-kraljpg.jpg

orel královský

Aquila heliaca
Řád: dravci
Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, CITES

Orel královský obývá otevřené krajiny s osamocenými stromy od střední Evropy po Mongolsko. V říjnu migruje za teplem, v březnu se vrací. Jeho populace se odhaduje na 2000 párů, z čehož naprostá většina žije ve východní části bývalého Sovětského svazu. V Evropě čítá populace kolem 350 párů, z toho 70 na Slovensku a v Maďarsku.

Tento druh je zařazen do Červené knihy ohrožených živočichů. Rozpětí křídel je od 170 do 200 cm, velikost 72 - 84 cm, hmotnost 2500 - 4500 g. Má světle šedé temeno a bílá ramenní pera. Během toku vydává štěkavé zvuky. Hnízdo z větví bývá umístěno vysoko na stromě. Je používáno mnoho let a každý rok přistavováno, za několik sezón tak může dosáhnout průměru až 1,5 m. Samice snáší 2 - 3 hnědě skvrnitá vejce, mláďata se líhnou po 43 dnech. Pohlavně dospívají v 5 - 6 letech, ale jsou známy případy, kdy úspěšně vyhnízdily i nedospělé páry. Živí se malými až středně velkými savci. Ptáci tvoří pouze malé procento jejich jídelníčku - cca 7%.

Dříve se orli královští dělili do dvou poddruhů - adalberti, žijící ve Španělsku a heliaca, obývající Euro-asijský areál. Dnes jsou rozděleni do dvou samostatných druhů.

 

 

orel-kralovsky-2jpg.jpg
orel královský
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!