Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci luňák červený


lunak-cervenyjpg.jpg

luňák červený

Milvus milvus
Řád: dravci
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb.
ZOO Liberec tento druh momentálně nechová

Luňák červený obývá severní Afriku a Evropu, hlavně území Španělska, Francie a Německa. Na zimu migruje do jižní Evropy. Vyhledává otevřené krajiny se starými listnatými lesy v nížinách až pahorkatinách. Dorůstá délky 61 – 66 cm, s rozpětím křídel 175 – 195 cm a váhou 757 – 1221gramů. Dožívá se 26 let. Je zbarven dorezava se světlou hlavou a žlutýma nohama. V letu je dobře rozeznatelný podle štíhlých zalomených křídel a do vidlice vykrojeného ocasu.

Hnízdění probíhá mezi dubnem a červnem. Hnízdo z proutí, vystlané papíry, hadry a jiným materiálem, je umisťováno v korunách vysokých stromů, nejčastěji v oblastech listnatých stromů s pastvinami, poli a řekami. Hnízdo, které bývá ve výškách od 10 do 30 m nad zemí, výjimečně níže, může mít v průměru až 100 cm a může měřit až 45 – 50 cm. Luňáci červení hnízdí jednotlivě. V místech s větším počtem párů mohou hnízdit i v malé kolonii (až 6 párů). Samice snáší 2 – 3 vejce, mláďata se líhnou po 31 – 32 dnech. Na vejcích sedí téměř výhradně samice. Rodiče se o ně starají 50 dní. V prvních 2 týdnech potravu loví výhradně samec, nosí ji samici, která ji porcuje a krmí s ní mláďata. Luňák se živí převážně uhynulými živočichy, loví i drobné obratlovce, malé až střední savce, ptáky a hmyz.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!