Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci labuť černá


labut-cernajpg.jpg

labuť černá

Cygnus atratus
Řád: vrubozobí
Zapsána v Červené knize ohrožených zvířat IUCN

Původním domovem labutě černé je Austrálie a Tasmánie, na Novém Zélandě zdomácněla. Do Evropy byla přivezena roku 1791. Obývá sladkovodní, pomalu tekoucí řeky, jezera i močály. K vidění bývá i na slaných mořských lagunách. S délkou těla až 140 cm patří labuť černá mezi velké vodní ptáky. Ze všech labutí má nejdelší krk, který je v letu delší než polovina celkové délky zvířete. Je vynikajícím letcem. Dožívá se 10 – 15 let. Opeření je poměrně husté, vnitřní letky jsou na konci zkroucené. Při ohrožení nebo při letu lze vidět bíle zbarvené vnější ruční letky. V kontrastu se zbytkem černého peří to vytváří velký dojem, plný krásy a elegance. Přibližně metr velká hnízda si labutě černé staví v období dešťů, při dlouhotrvajícím suchu nezahnízdí vůbec. Labutě žijí v trvalých párech, často se vyskytují ve skupinách. Převážnou část potravy tvoří rostlinná složka – vodní rostliny, tráva, řasy. Občas se živí i korýši a vodním hmyzem.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!