Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci kakadu molucký


kakadujpg.jpg

kakadu molucký

Cacatua moluccensis
Řád: papoušci
Zapojen do programu EEP
ZOO Liberec tento druh momentálně nechová

Kakadu molucký obývá pobřežní i horské oblasti a kokosové plantáže do nadmořské výšky 1000 m. Žije na ostrovech Ceram, Saparua, Haruku a Amboina (Molucké ostrovy - Indonésie). Patří k nejkrásnějším a nejmohutnějším kakadům. Dorůstá délky 50 cm. Je zbarven do lososově růžové barvy, oči mají hnědou duhovku, zobák a nohy jsou tmavě šedé. Samec i samice mají stejné zbarvení. Liší se pouze barvou duhovky. Bílé zbarvení peří signalizuje nesprávnou výživu. Vyniká svým mohutným zobákem, který používá k rozlouskávání semen. Dožívá se 50 let.

Žije ve velkých hejnech, jen v době hnízdění se odděluje do párů. Hnízdo si buduje v dutinách stromů. Samice snáší 2 – 3 vejce, která se klubou po 29 – 30 dnech. Na sezení i výchově mláďat se podílejí oba rodiče. Mláďata hnízdo opouštějí po 9 týdnech. Dále je ještě minimálně měsíc, než se osamostatní, přikrmují. Pak se sdružují ve velká hejna. Živí se semeny, bobulemi, ořechy, nejrůznějšími částmi rostlin, plody a nebo větvemi. Potravu si zpestřuje hmyzem a jeho larvami. Kakadu molucký je ohrožen nadměrným lovem a proto je přísně chráněn.

kakadu-moluckyjpg.jpg
kakadu molucký
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!