Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci kachna divoká


kachna-divokajpg.jpg

kachna divoká

Anas platyrhynchos
Řád: vrubozobí

Domovem kachny divoké jsou veškeré plochy se stojatou nebo pomalu tekoucí vodou. Nejraději má rybníky a jezera s křovinami a rákosím u břehu, kde hnízdí. Je velice přizpůsobivá, proto ji snadno spatříte i v městských částech, kde hnízdí v dutých stromech nebo starých budovách. Obývá celou Evropu, Asii, severní Ameriku až k polárnímu kruhu, a také severní Afriku. Dokáže přezimovat na nezamrzajících vodních plochách. Česká republika je na hranici migračního pásma, proto u nás lze vidět kachny po celý rok.

Kachna divoká, je naší největší plovavou kachnou. Na rozdíl od kachen potápivých má delší trup, nekolíbavou chůzi a čtyři prsty, spojené plovací blánou. Prostřední prst měří 5 – 6 cm. Kachna divoká dorůstá délky 50 – 63 cm, váží 0,8 – 1,4 kg. Dokáže vyvinout rychlost letu až 65 km/hod. Dožívá se 29 let. Samice je zbarvena dohněda s bíle olemovanou modrou částí křídla (zrcátko). Nohy má stejně jako samec červené až oranžové. Samec je ve svatebním šatě více barevný: zelená hlava, žlutý zobák, bílý obojek, kaštanově hnědá hruď, modrozelená křídla a našedlé břicho. Na křídle má jako samice modré zrcátko. V prostém šatě je zbarven stejně jako samice, až na zobák. Ten je žlutozelený, u samic v různých odstínech hnědi. Zbarvení samic je hodně variabilní. Jednou z příčin je křížení kachny divoké s kachnou domácí, kterou provedli myslivci ve snaze o možnost chovu jednoho kačera a více kačen ve voliérách. Tyto kachny byly pouštěny do přírody a křížily se s divokou populací.

Kachna divoká patří mezi největší ptačí „žravce“. Ve vodě sbírá potravu na hladině nebo čvachtá zobákem. Do vody noří jen přední část těla, tzv. panáčkuje. Je schopná potravu i pronásledovat. Mimo vodní oblasti si stravu hledá na pobřeží nebo v polích (zelené osení, zralé obilí). Hlavní složku potravy tvoří hmyz a jeho larvy, malí měkkýši, vodní i suchozemské rostliny, korýši, plži, červi, pulci a žáby. Lidé je přikrmují tvrdým pečivem. Kachně divoké nedělá problémy družit se s jinými druhy ptáků, s nimi pak bojuje o potravu.

V době hnízdění (březen – duben) vytváří samice se samcem dočasný pár. Sameček se dvoří svými uměleckými plaveckými kousky a vybírá místo pro hnízdo, které však staví samice. Samci samice pronásledují v době před hnízděním. Proto můžeme vidět na začátku roku jak jednu samici pronásleduje více samců. Hnízdo ze stonků a listí bývá důmyslně ukryto na zemi pod keřem, v trsech trávy, na stromech i v dutinách. Vystáno je prachovým peřím. Po 25 – 30 dnech sezení se líhne 7 – 14 mláďat. Samice mláďata nekrmí, pouze je za potravou vodí po dobu cca 50 – 60 dnů. Pokud je hnízdo umístěno výše, tak mláďata skáčí z hnízda na zem. Přežijí i několikametrový pád. O mláďata pečuje sama samice až do vzletnosti ve stáří 1,5 měsíce.

kachnajpg.jpg
 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!