Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci jestřáb lesní


jestrab-lesnijpg.jpg

jestřáb lesní

Accipiter gentilis
Řád: dravci
Zařazen do chovu zvláště chráněných druhů živočichů podle zákona č. 114/1992 Sb.

Jestřáb lesní si získal lichotivá přízviska jako vzácný, silný, nádherný a neohrožený, ale i plachý. Jeho teritoria se nacházejí v zalesněných oblastech Evropy, severní a střední Asie, Severní Ameriky a na severu Maroka. Na území České republiky zůstává i přes zimu, severnější populace migrují na jih. Dospělý jedinec je zbarven do šedohněda až tmavohněda, spodní část těla je bílá s hustým příčným vlnkováním. Mladí jedinci jsou na břiše nahnědlí a podélně skvrnění. Jako středně velký dravec dorůstá délky cca 50 cm, s rozpětím křídel 100 – 120 cm. Samec je přitom o třetinu menší než samice. Váží kolem jednoho kilogramu. Křídla má relativně krátká, ale široká. Ocas je dlouhý, trojúhelníkovitý, ozdobený vlnkovanými pruhy a bílou barvou spodních krovek. Nohy jsou zbarveny dožluta. Jestřábi se dožívají věku 19 let.

Ke hnízdění si vybírají klidná místa na vysokých jehličnatých stromech. Hnízdní okrsky mívají plochu asi 5 km2. Při nedostatku potravy se stěhují blíže k lidský obydlím. Pokud se hnízdo osvědčí, používají ho ptáci i několik let za sebou. Hnízdo z větví a proutků je obtočeno zelenými větvičkami a umístěno až ve výšce 15 – 20 m. Hnízda obsazují opakovaně nebo si zvolí jiné. Jednou ročně (duben – červen) snáší samice 3 – 4 vajíčka, na kterých sedí 35 – 38 dní. V sezení i krmení se rodiče střídají. Mláďata jsou schopná trhat si potravu až po třech týdnech, do té doby jsou závislá na matce. Samec přináší potravu samici, která ji potom dělí mláďatům. Samice sama zpočátku odchovu sama neloví.

Jestřáb lesní je vynikajícím lovcem. Dokáže se orientovat v nepřehledném terénu, v hustém křoví i vysoko ve stromech. Kořist vyhlíží při prolétávání nízko u země kolem okraje lesů, na oběť pak nalétává překvapivě prudkým útokem. Někdy kořist i pronásleduje. Na svou přítomnost upozorňuje charakteristickým hlasovým projevem. Živí se převážně ptáky (krkavcovití, havranovití, holubi, tetřevi, vodní ptáci) a středně malými savci (zajíc, králík). Často bývá používán v sokolnictví.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!