Zoo Liberec

dobrodružství z poznání


Video

Porod žirafy Niobe
Zobrazit všechna videa

Magazín ZOO Liberec

06-01-15-11-21-19-magazin-zoo-liberec-66_kveten-2015jpg.jpg

Online hra o ZOO Liberec

www-hrajpg.jpg
Úvod Ptáci holub nikobarský


holub2jpg.jpg

holub nikobarský

Caloenas nicobarica
Řád: měkkozobí
Zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN

Ačkoli vědci o jeho existenci vědí skoro 200 let, znalosti o jeho životě v domovině jsou pramalé. Obývá malé, lidmi neobydlené ostrovy Indonésie a Nikobar, mezi nimiž v rámci svého areálu přelétává na vzdálenost desítek i stovek kilometrů. Létá rychle a v pravidelném tempu. Tyto přesuny jsou motivovány ziskem potravy, podle období dozrávání oblíbených semen a dužnatých bobulí. Většinu dne tráví na zemi v příšeří tropického pralesa (do 700 m n. m.), na dřevinách jen hnízdí a řaduje.

Tento těžký holub, váží až 600 g, dorůstá délky 35 – 40 cm. Je kovově zeleně zabarvený se zelenými a měděnými pery na krku. Hlava a oblast pod krkem, létavé peří a hrudník jsou tmavě šedé. Ocas je velmi malý a čistě bílý. Na kořeni zobáku je černý hrbolek, silné nohy jsou tmavě červené. Samice jsou menší, mají menší hrbolek na zobáku, kratší pera a hnědší spodek těla. Nedospělí ptáci mají ocas černý. Při tokání čepýří samec svůj unikátní pláštík z prodloužených krčních per a vydává hluboké houkání.

Na nerušených ostrovech může zahnízdit až 1000 párů. Samice staví hnízdo poměrně blízko u země (2 – 12 m), skládá se z neuspořádaného chumlu větviček. Holub snáší jedno modré, bíle tečkované vejce. Živí se plody, semeny i bezobratlými živočichy. Ve svalnatém žaludku je tento holub schopen rozdrtit i jako kámen tvrdé ořechy.

 

Patříme k sobě

Centrum Archa
DIVIZNA
Lidové sady Liberec

Podrobná mapa zoo

09-18-14-03-13-25-mapa-webpng.png

Najdi nás na Facebooku!